Nederlands moeilijk te leren?

Als coördinator Home-Start van Humanitas komen we achter vele voordeuren. Angela, coördinator Home-Start Schiedam en Rotterdam-Noord deelt graag deze ervaring met je:

Laatst was ik op bezoek bij een moeder die nog maar een paar maanden in Nederland was. Het vroeg veel creativiteit om met in elkaar in gesprek te gaan. Ik spraak haar taal niet. En zij kon zich nog niet goed in het Nederlands uitdrukken. Nederlands werd afgewisseld met Engels. Google Translate bracht verlichting als we er echt niet meer uitkwamen. We hadden er de grootste lol in. Deze moeder was zo leergierig dat ze overal het waarom van wilde weten. “Wat betekent ‘word’? Wanneer gebruik je dat?” Voor mij is de Nederlandse taal zo vanzelfsprekend waardoor ik soms niet zo snel een antwoord had op haar vragen.

Deze moeder wist maar al te goed dat hoe eerder ze de Nederlandse taal onder de knie had, hoe makkelijker het voor haar was om een leven voor zichzelf en haar kleintje op te bouwen.

Een Home-Start vrijwilliger kan haar daarbij ondersteunen door spelenderwijs de taal te oefenen, simpelweg door met elkaar te praten onder het genot van een kopje thee. Ook kunnen ze samen boodschappen doen, naar de speeltuin gaan en een boekje voorlezen aan het kleintje. Het grote voordeel is dat de vrijwilliger alle tijd voor haar heeft tijdens het bezoek. Gewoon één keer per week voor een paar uurtjes. Dat maakt een groot verschil.

Meer over Humanitas Home-Start vind je hier: https://www.stichtinghumanitas.nl/home/dienstverlening/home-start/
En op hun eigen Facebookpagina: https://www.facebook.com/Home-Start-Stichting-Humanitas-110855173992873/

Nederlands moeilijk te leren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven