Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en vrouwenkiesrecht. In 1911 werd de Vrouwendag internationaal voor het eerst gevierd, in 1912 voor het eerst in Nederland.

Bij Stichting Humanitas zullen velen op die dag terugdenken aan een sterke ‘Humanitas vrouw’, Door Malkus. In 1989 richtte Door Malkus Humanitas Prostitutie Maatschappelijk Werk op. Ze begon zelf met het veldwerk, eerst met alleen maar stagiaires, later ook met betaalde krachten.

Door was een pionier, het opkomen voor sekswerkers en de hulpverlening aan hen was in die jaren zeker niet gewoon. Ze deed het met passie en vanuit de Humanitas-gedachte dat iedereen er mag zijn en dat de deur voor iedereen openstaat.

Ze kwam op voor de rechten van ‘haar meiden en jongens’ en is dat altijd blijven doen. Ze heeft zich altijd vol overgave ingezet voor de positieverbetering van de sekswerkers. Toen Door in 1999 met pensioen ging was Prostitutie Maatschappelijk Werk onder haar leiding uitgegroeid tot een grote afdeling. Bij haar afscheid kreeg ze een zeer verdiende koninklijke onderscheiding voor haar werk met en voor veel kwetsbare Rotterdammers.

Toen er een naam moest komen voor het nieuwe informatie- en dienstcentrum voor sekswerkers van Stichting Humanitas was de keuze dan ook snel gemaakt, dat werd Door-to-Door.
Door is vorig jaar helaas overleden, maar Humanitas PMW en Door2Door bestaan nog steeds. Beide als onderdeel van het Humanitas Expertisecentrum (ESSM).

Schuiven naar boven