Vinden-Binden-Boeien van vrijwilligers

Wij ontvingen onderstaand verslag van de themadag ‘Vinden-Binden-Boeien van vrijwilligers’ bij Humanitas:

Vorige week maandag hingen er buiten bij scoutinggroep Kralingsche Troep in Prinsenland, mooie oranje Humanitasvlaggen te wapperen in de wind. Dit zorgde ervoor dat de locatie voor de 19 Humanitas welzijnswerkers ‘Zorg met Verblijf’, die zich hadden aangemeld voor hun eerste themadag ‘Vinden-Binden-Boeien van vrijwilligers’ goed te vinden was.

Deze dag, verzorgd door de vrijwilligersfunctionarissen en de opleider Welzijn, Hulpverlening en Informele Zorg bestond uit een afwisselend programma, waarin de welzijnswerkers op een interactieve manier meegenomen werden in het thema.

De ideale vrijwilliger werd beschreven, maar bestaat die wel? En is een vrijwilliger met ‘een rugzak’ welkom? “Ik doe er alles aan om een vrijwilliger te behouden”. “O ja? Hoe ver ga je dan?” Dit waren enkele stellingen waarop gereageerd moest worden, ze zorgden voor discussie, maar gaven ook stof tot nadenken. ‘Hoe gaat het nu bij ons op de locatie/afdeling?’, ‘Waarom loopt het op de ene locatie beter dan de andere?’, ‘Hoe doe ik het dan?’ De rol van de welzijnswerker kwam aan bod, het vrijwilligersbeleid 2.0. Er werd goed naar elkaar geluisterd, respectvol bij het delen van verdriet, frustratie, maar er werd zeker ook veel gelachen.

Tijdens de pauzes werd er veel gedeeld met elkaar. De saamhorigheid, het gevoel er niet alleen voor te staan, de herkenning, enorm waardevolle momenten.

Door de welzijnswerkers en de organisatoren is deze dag unaniem als heel positief ervaren.

De weg is soms hobbelig, maar met elkaar gaat het lukken!

Meer over Humanitas vrijwilligers op stichtinghumanitas.nl/vrijwilligers

Schuiven naar boven