Ouderen vertellen, kinderen schilderen

Het Maritiem Festival van het Maritiem Museum beleeft dit jaar een speciale anderhalve-meter-editie met een maatschappelijk programma. Hoewel het festival gaat over het vieren van de maritieme cultuur, wilden ze dit jaar vooral ook Rotterdammers, jong en oud, een hart onder de riem steken met een maritieme boodschap van hoop en vertrouwen in de toekomst.

Het museum nodigde Rotterdamse ouderen uit om hun persoonlijke verhalen over hun ervaringen als jonge zeevarenden te delen met Rotterdamse kinderen. Deze verhalen dienden als inspiratiebron voor het beschilderen van zeilen van tallships die tijdens het festival te zien zijn. Met een glansrol voor de heren Andy Fellman en Erik Gordijn!

Verhalen van Rotterdamse ouderen als inspiratie
Jong en oud vonden elkaar dinsdagochtend in een kunstzinnige workshop, gehouden in de eetzaal van verzorgingstehuis De Steenplaat. Kunstenares Hetty van der Linden van Sail a Future had een enorm zeil op de grond gelegd als canvas voor twaalf jonge kunstenaars van BSO De Kaap. De kinderen, tussen de acht en tien jaar oud, lieten zich inspireren door de maritieme verhalen over een bananenduiker in de Maashaven (de heer Andy Fellman) en een scheepskok die alle wereldzeeën heeft bevaren (de heer Erik Gordijn). Ze luisterden aandachtig naar de verhalen over parende walvissen, over een soeppan van zestig liter en over de vaders die bananen naar hun zwemmende zoons gooiden. Ze stelden vragen over het leven aan boord en de reizen die de vertellers gemaakt hadden.

Daarna mochten ze hun schoenen uittrekken en op het immens grote zeil hun creativiteit aan het werk zetten. Behalve de verhaalelementen en prachtige schepen, tekende ieder kind ook een hart met daarin een droom voor de toekomst: Van wereldvrede tot schone oceanen. “Laat je hart spreken!,” vroeg van der Linden van de kinderen. “Door je dromen op de zeilen te schilderen, krijgen ze vleugels… ze worden meegedragen met de wind en gaan de wereld over.”

De reis van deze kinderdromen begint op donderdag 3 september a.s., als het op de Steenplaat beschilderde zeil – samen met enkele andere – feestelijk gehesen wordt, wanneer de tallships Eendracht en Morgenster gezamenlijk de Nieuwe Maas opvaren. Dat is niet alleen het startschot van het Maritiem Festival dat het museum organiseert van 4 tot en met 6 september maar ook de bekroning op een mooie samenwerking tussen het Maritiem Museum, zeilschip de Eendracht, Opzoomer Mee en Humanitas en Aafje.

Ook de Steenplaatbewoners Fellman en Gordijn kijken er naar uit om ‘hun’ bananen en walvissen straks voorbij te zien varen. Aan het einde van hun verhalen krijgen de vertellers een hartverwarmend applaus en vertrekken de kinderen met een stoere (afwasbare) zeemanstatoeage. En nu maar dromen van zeilende schepen…

Meer informatie over het Maritiem Festival? Of het festival zelf bezoeken op 5 of 6 september? Kijk dan op de website van het Maritiem Museum voor meer informatie. Tickets zijn online verkrijgbaar, maar ook los aan de kassa. Gratis toegankelijk met een Rotterdampas.

Maritiem Festival

Van vrijdag 4 t/m zondag 6 september organiseren we het jaarlijks terugkerende ‘Maritiem Festival’. Dit jaar gebeurt dat in een bijzondere vorm, helemaal ‘anderhalve meter proof’. veel aandacht aan de duizelingwekkende hoeveelheid plastic, die in oceanen belandt. Het tallship de ‘Morgenster’ siert de haven met, door kinderen beschilderde, zeilen.

Ouderen vertellen, kinderen schilderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven