Het Ouderenproject van Humanitas Welzijn en Hulpverlening in coronatijd

En ineens was alles anders, geen gezellige middagen voor de ouderen meer, met muziek en heerlijk bijkletsen met elkaar, geen tweewekelijkse Qigong (Chinese yoga) meer, geen koersbal, geen schilderen, geen koorzang, geen vrijwilligers meer die bij ouderen op bezoek konden gaan. Medewerkers niet meer naar kantoor. Van de een op de andere dag!

Wat konden we wel, bellen, bellen en nog eens bellen. Daar was plotseling tijd voor en daar waren opeens veel helpende ‘oren’ voor. We werden overspoeld door aanmeldingen van mensen die ‘iets’ voor de ouderen in de stad wilden doen en hadden in zeer korte tijd een goed functionerend bel-team, dat alle ouderen die bij ons project geregistreerd staan ( zo`n 350), ging bellen. Elke week, één keer per 14 dagen, net wat er nodig was.

Voor de medewerkers van ons team was het ineens thuiswerken, contact met elkaar via telefoon en mail. Was je in je eentje aan het werk, stond je bij je eigen koffie ‘automaat’, vloog de tijd omdat je alleen maar aan het bellen was. Kwam je erachter dat je op kantoor toch echt veel meer in beweging was dan thuis en wat miste je je collega`s.

Wie zijn we eigenlijk? Het Ouderenproject van Humanitas is er voor mensen (55+), die zich eenzaam voelen en/of sociaal geïsoleerd zijn. Wij werken stads-breed, dus ouderen uit heel Rotterdam kunnen zich bij ons aanmelden of kunnen aangemeld worden. We proberen zoveel mogelijk maatwerk te leveren, of een warme doorverwijzing te doen naar een zorg of dienstverlening waar de oudere, op dat moment, beter door ondersteund kan worden. Maatwerk betekent; een uitgebreid intakegesprek, een passende interventie, een vrijwilliger waarvan je het gevoel hebt dat die goed past bij de oudere, ondersteunen bij het weer ‘onder de mensen’ komen. Een talentscan met de KlusPlus methodiek, om te kijken waar de talenten van de oudere zelf liggen en waar hij/zij nog mee aan slag kan. Dit maatwerk kunnen we bieden dankzij niet aflatende inzet van onze vrijwilligers, zonder hen zijn we nergens.

Wat hebben we gehoord tijdens die vele gesprekken met onze ouderen in coronatijd? We hoorden van spontane hulp door buren of mensen uit flat of straat. Hulp die structureel was en niet zomaar een keertje. We hoorden onverwacht, indringende levensverhalen, waarna vaak de opmerking: ”Dat heb ik eigenlijk nog nooit aan iemand verteld”.

We hoorden van weerbaarheid en moed, “we redden het wel” zeiden veel ouderen. We hoorden ook van toenemende eenzaamheid, vooral toen de maatregelen langer duurden, van het enorme gemis van de knuffel van kinderen of kleinkinderen. We hoorden van het gemis van contacten doordat alle activiteiten, koffieochtenden en ontmoetingsruimten gestopt en gesloten waren. We hoorden ouderen verzuchten dat je in de oorlog tenminste nog troost kon zoeken bij elkaar en nu kon dat niet, sterker nog, dat was juist gevaarlijk. We hoorden hoe belangrijk het was dat ouderen gebeld werden, hoe het gewaardeerd werd dat we aandacht voor ze hadden, dat er iemand aan ze denkt. We hebben met Pasen een plantje bij de ouderen gebracht en op 4 mei een blik bevrijdingssoep. Zo konden we in deze moeilijke tijd toch even voor de deur een praatje maken.

We merken nu met de versoepeling van de maatregelen, dat ouderen het dagelijkse leven grotendeels weer oppakken. De boodschappen worden weer zelf gedaan, bezoek mag op 1,5 meter weer binnenkomen, van Trevell en het openbaar vervoer wordt weer voorzichtig gebruik gemaakt. En wij hebben onze eerste muziekactiviteit, in de buitenlucht dit keer, weer achter de rug en hopen, zolang het mooi weer is, nog meer activiteiten in de buitenlucht te kunnen organiseren. Te beginnen half augustus met Qigong, een middagje bewegen op het parkeerterrein naast het gebouw van Humanitas aan de Pieter de Hoochweg. We zijn weer wat vaker op kantoor en ook het bezoeken van ouderen is weer voorzichtig opgestart. Zo pakken ook wij de draad weer op en hopen het verschil te kunnen blijven maken, wat de toekomst ons ook brengen mag.

Wil je meer weten over het Ouderenproject, mail ons: ouderenproject@stichtinghumanitas.nl

Kijk op de website: www.stichtinghumanitas.nl

Wil meer weten over eenzaamheid en sociaal isolement, kijk dan op de website van de `Coalitie erbij Rotterdam`. Daar vindt je alle mogelijke informatie over deze onderwerpen en vooral ook wat er in Rotterdam allemaal gedaan wordt om eenzaamheid tegen te gaan.

https://www.coalitieerbijrotterdam.nl

info@coalitieerbijrotterdam.nl

Schuiven naar boven